Poslanci PSK zatiaľ o krajských voľbách nerozhodli

21.04.2005 Celý región

Prvý pokus stanoviť pravidlá pre tohtoročné voľby orgánov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na zasadnutí členov krajského parlamentu v Prešove 19. apríla...
Prvý pokus stanoviť pravidlá pre tohtoročné voľby orgánov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) na zasadnutí členov krajského parlamentu v Prešove 19. apríla nevyšiel. Po asi dvojhodinovej rozprave poslanci neprijali žiadne uznesenie.

V diskusii dominoval návrh, aby počet volebných obvodov (VO) bol rovnaký ako pri prvých regionálnych voľbách v roku 2001, a to 13, čo bol vtedajší a je to i súčasný počet okresov na území Prešovského kraja. Neprešiel ani návrh, aby sa v predpokladanom novembrovom termíne volieb zvolilo 60 poslancov PSK, teda rovnaký počet ako je ich dnes.
Prijatie oboch návrhov zablokovala väčšinová skupina zložená z poslancov Smer-u a nezávislých, zväčša bývalých členov Hnutia za demokratické Slovensko tým, že sa hlasovania zdržala.
Podnetom k rokovaniu bola informatívna správa o príprave volieb do vyššieho územného celku (VÚC), ktorú predložil riaditeľ Úradu PSK Alexander Ernst. Ako povedal, z príslušných zákonov vyplýva, že druhý parlament VÚC v Prešove by mohol mať od 54 do 66 členov a počet VO môže byť od jedného. Konštatoval, že na júnovom zasadnutí Zastupiteľstva PSK predloží už konkrétny návrh na rokovanie.
V diskusii vyrukoval s návrhom aj predseda PSK Peter Chudík, o ktorom však pri prijímaní uznesenia nedal hlasovať. Jeho podstatou je vytvorenie 60 jednomandátových VO na území kraja, čo by malo byť podľa jeho slov \"ústretovým krokom voči občanovi\". Viacerí poslanci ho verejne odmietli s tým, že by ním volebný akt veľmi zdražel. Chudík, ktorý je dnes nezávislý po vylúčení z HZDS a vystúpení z Ľudovej únie, odpovedal, že \"voľby neplatí PSK, ale štát\".
(jj)
 

Vyberte región

mark